Alles wat je moet weten over pigmentvlekken.

Heb je last van donkere verkleuringen in je gezicht? Grote kans dat je last hebt van hyperpigmentatie. Is dit erg? *Nee. Over het algemeen zijn pigmentvlekken goedaardig. Maar het wordt door veel mensen wél als cosmetisch storend ervaren. Hoe kom je nou aan die bruine vlekjes en kom je er ooit weer vanaf?

Oorzaken hyperpigmentatie

Meestal zijn pigmentvlekken erfelijk bepaald, zoals moedervlekken en sproeten. Je ziet hyperpigmentatie op latere leeftijd vaak ontstaan in de vorm van bruine vlekjes. De belangrijkste oorzaak van het ontstaan of verergeren van pigmentvlekken is UV straling. Maar ook hormoonschommelingen, schade aan de huid of verkeerd productgebruik, medicatie en huidveroudering kunnen helaas hyperpigmentatie veroorzaken.

Even een beknopt lesje biologie

De huidcellen die verantwoordelijk zijn voor het afgeven van melanine (pigment) zijn de melanocyten. De melanocyten krijgen een seintje als er sprake is van UV straling en gaan meer pigment (melanine) aanmaken om jouw DNA te beschermen. Het pigment absorbeert de UV straling, zodat de genen niet beschadigen.

Dat mooie bruine kleurtje is dus niet alleen maar mooi, maar is ook weer zo'n geniaal beschermingsmechanisme van de huid!

De melanocyten bevinden zich in de basale laag (kiemlaag). Dit is de onderste laag van de opperhuid. Eén melanocyt communiceert met zo’n 36 keratinocyten en geeft het melanine aan ze door. De keratinocyten nemen het pigment met zich mee en schuiven in 4 tot 6 weken langzaam door naar de bovenste laag van de opperhuid, verliezen hun celkern en vallen als dode huidcelletjes van je huid af. En in de tussentijd begint dit hele proces natuurlijk weer opnieuw...

Communicatieprobleem of lekkage

Door je huid teveel en/of onbeschermd bloot te stellen aan de zon kan er iets misgaan in de communicatie tussen de melanocyten en keratinocyten. De melanocyten gaan teveel pigment aanmaken of het pigment onregelmatig over de huid verdelen. 

Door jarenlange blootstelling aan de zon kunnen er openingen ontstaan in het vlies (membraan) tussen de opperhuid en de lederhuid. Hierdoor kan het pigment dat aangemaakt wordt in onze eerste huidlaag gaan lekken naar de tweede huidlaag. De verkeerde kant op dus. Hieruit ontstaan hardnekkige pigmentvlekken die eigenlijk niet meer weggaan.

Kun je er iets aan doen?

In het meest gunstige geval zijn pigmentvlekken tijdelijk. Het ligt eraan hoe diep de pigmentophopingen in de huid liggen en of de communicatie tussen de cellen tijdelijk of blijvend verstoord is.

Ingrediënten als Glycolzuur, Azelaïnezuur, Niacinamide, vitamine A (Retinol), vitamine C, Zoethoutwortel en Bakuchiol helpen dode huidcellen te verwijderen, pigmentvlekken op te lichten, de vorming van nieuw pigment tegen te gaan en de huidskleur te egaliseren.

Als de pigmentvlekken na 3 tot 9 maanden niet vanzelf weg gaan en de ingrediënten in je skincare niet voldoende helpen, dan kun je nog overwegen om chemische peelings of laserbehandelingen te ondergaan. Hier worden goede resultaten mee geboekt, maar deze behandelingen kunnen helaas ook pigmentvlekken veroorzaken. Als je de huid gedurende het behandeltraject niet optimaal tegen UV straling beschermt loop je een extra risico dat je het tegengestelde bereikt. 

Tenslotte

Voorkomen is beter dan genezen! Pruts dus niet teveel aan onzuiverheden en bescherm je huid tegen (meer of grotere) pigmentvlekken door dagelijks een breed spectrum SPF 30+ te smeren. 

 

* Er is sprake van huidkanker als op één plaats in de huid pigmentcellen zijn veranderd in kankercellen. Een pigmentvlek/moedervlek die vergroot of verdikt is of van kleur veranderd wil je direct laten checken door de huisarts. 


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.