Alcohol in skincare

Alcohol in je huidverzorgingsproduct...beter van niet! Maar dit geldt niet altijd. Hoe zit dit nou? We onderscheiden harde alcohol en vette alcohol. 

Harde alcohol

Harde alcohol is dezelfde alcohol als in je biertje of wijntje. Om het toelaatbaar te maken voor gebruik in cosmetica, wordt er een andere stof aan toegevoegd om ervoor te zorgen dat het niet drinkbaar is. Harde alcohol verwijderd het natuurlijke beschermlaagje van de huid en zorgt ervoor dat de huid uitdroogt. Hierdoor kan je huid geïrriteerd raken en onrustig worden en krijg je eerder last van puistjes en andere onzuiverheden. 

Je vindt harde alcoholen onder de volgende namen in op de INCI lijst: alcohol, alcohol denat, ethanol, benzyl alcohol, isopropyl alcohol, en alcohol SD. Wanneer een harde alcohol achteraan de INCI lijst staat, is de alcohol gebruikt om een ander ingrediënt beter te laten oplossen of opneembaar te maken. Het gaat dan vaak om een laag percentage. Staat één van deze alcoholen vooraan in de INCI lijst, dan is het dus beter om een ander product te kiezen.

Alcohol is een natuurproduct, dus ook als je natuurlijke huidverzorgingsproducten gebruikt is het goed om de INCI lijst even te bekijken!

Vette alcohol

Naast harde alcohol wordt er in cosmetica ook gebruik gemaakt van vettige alcoholen. Deze zijn mild voor de huid en hebben juist terug-vettende eigenschappen. Daarnaast houdt vette alcohol vocht vast in huid en haar. Dit zijn 'goede' alcoholen, die de huid niet uitdrogen. Vette alcohol vind je onder de volgende namen in de INCI lijst: cetyl alcohol, cetearyl alcohol, stearyl alcohol, myristyl alcohol, lauryl alcohol en behenyl alcohol.


«   »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.