Retinol of Bakuchiol?

Eén van de meest krachtige anti ageing ingrediënten voor het verminderen van vroegtijdige veroudering is Retinol. In de afgelopen tientallen jaren is Retinol het go-to ingrediënt geworden vanwege zijn doeltreffende resultaten. Maar Retinol is niet geschikt voor elke huid en brengt risico's met zich mee. Dit synthetische derivaat van vitamine A wordt inactief wanneer het in aanraking komt met zonlicht en kan droogte en irritatie geven.

Het belangrijkste voordeel van Bakuchiol ten opzichte van Retinol is dat het deze bijwerkingen niet heeft en dat het een stabiel ingrediënt is en daarom veilig gebruikt kan worden gedurende de dag zonder het risico van droogte en irritatie. Nieuwe studies hebben aangetoond dat er bij het ingrediënt Bakuchiol evenveel verbetering te zien is in de rimpeldiepte. Hetzelfde is gebleken bij de verbetering van hyperpigmentatie vanwege huidveroudering. Bijkomende voordelen van Bakuchiol zijn dat het roodheid reduceert en de huid rustig houdt - wat vaak juist tegenovergesteld werkt wanneer je Retinol gebruikt.

Bakuchiol heeft ook laten zien dat het de huidcellen beschermt tegen oxidatieve stress en meer energie geeft aan de cellen. Matrixmetalloproteases, de zogenaamde MMP's zijn een groep enzymen die in staat zijn om het bindweefsel tussen de cellen af te breken en spelen dus een grote rol bij de vermindering van collageen. Bakuchiol is superieur ten opzichte van Retinol bij het voorkomen hiervan.

Bakuchiol werkt ontstekingsremmend en dat is belangrijk voor zowel het voorkomen van vroegtijdige veroudering van de huid als bij het verminderen van acne. Vanuit het verouderingsproces gezien, zorgt chronische ontsteking (b.v. acne, rosacea en eczeem) ervoor dat het immuunsysteem uitgeput raakt, waardoor collageen en elastine verminderen en de barrièrefunctie verslechterd. Bakuchiol houdt veel van de ontstekingsgenen in de huidcellen in toom om zo (ook onzichtbare) ontstekingen in de huid te reduceren.

Wat interessant is om te weten is dat hoge concentraties Retinol juist de ontstekingsgenen stimuleren en dat we dit effect niet zien bij Bakuchiol.

 

Esse heeft het plantaardige ingrediënt Bakuchiol toegepast in het Resurrect Serum en in het Clarifying Serum voor zowel zijn mooie anti ageing eigenschappen als voor de ontstekingsremmende werking in de huid.