Zon vs Zonbescherming: Hoe krijg je je dosis vitamine D veilig binnen

Om te begrijpen wat gezond is voor je kun je jezelf het beste afvragen: "Waar is mijn lichaam voor ontworpen?" Vanaf het bestaan van de mens, komt ons lichaam aan voldoende Vitamine D vanuit één belangrijke bron, onze huid. Onze huid is zo ontworpen dat het in combinatie met de zon een natuurlijke vitamine D fabriek is voor ons lichaam en zorgt ervoor dat vitamine D op een gecontroleerde en veilige manier in onze bloedsomloop terecht komt.

De gevaren van het te lang blootstellen van de huid aan de zon wordt de laatste jaren flink onder de aandacht gebracht. Zonbescherming is belangrijk, maar het is ook belangrijk om de balans te vinden in het verstandig omgaan met de zon, voor een gezonde dosis vitamine D.

Welke rol speelt vitamine D in het lichaam?

Ook al kun je vitamine D innemen middels een supplement en vind je het bijvoorbeeld in een kleine hoeveelheid in voeding zoals zalm en ei, de zon is en blijft de beste bron. Onvoldoende vitamine D in ons lichaam heeft serieuze gevolgen voor onze gezondheid, zoals botontkalking, vermindering van spierkracht, kanker en depressie. Op deze manieren helpt vitamine D ons lichaam:

  • Het reguleert de calcium en fosfor homeostase om je botten sterk en gezond te houden.
  • Vitamine D reguleert de celdeling en groei en minimaliseert het risico op darm- en borstkanker;
  • Observatie studies laten zien dat vitamine D de gevoeligheid voor- of ernst van auto-immuun ziektes reduceert. Denk hierbij aan Diabetes, MS, Reuma, Parkinson etc.

Welke rol speelt vitamine D voor de huid?

Vitamine D is niet alleen belangrijk voor de interne lichaamsfuncties, maar speelt ook een erg belangrijke rol in de huid. Vitamine D:

  • Voorkomt de ontwikkeling van carcinomen (verlaagd het risico op huidkanker)
  • Reguleert de productie van huidlipiden die deel uitmaken van je huidbarrière
  • Werkt ontstekingsremmend
  • Reguleert de immuunrespons in de huid

De functie van vitamine D zie je terug in de behandeling van verschillende huidaandoeningen, zoals bij psoriasis en eczeem.

Hoeveel zon hebben we nodig?

- Hoe ver leef je van de evenaar

Des te verder je van de evenaar woont; hoe minder je huid vitamine D aan kan maken. Dit komt omdat de zonnestralen en dan vooral de UVB stralen geabsorbeerd worden door de ozon laag en minder intens zijn ver van de evenaar. Dit betekend dat je wat meer tijd in de zon zal door moeten doorbrengen en wellicht vitamine D supplementen nodig hebt.

- Je huidskleur

De kleur van je huid wordt bepaald door het pigment dat we melanine noemen. Melanine helpt de huid te beschermen tegen teveel zonlicht - als natuurlijke sunscreen. Dit betekend dat hoe donkerder je huid, hoe langer je in de zon moet doorbrengen om aan voldoende vitamine D te komen.

-Het tijdstip op de dag

De zon is het krachtigst rond het midden van de dag, dus je hebt op dat moment minder tijd nodig om aan je dosis vitamine D te komen dan in de ochtend of namiddag. Rond 12:00 is over het algemeen de meest efficiënte tijd om aan je dagelijkse vitamine D behoefte te komen.

- De hoeveelheid blote huid

Als je veel kleding draagt, dan zal minder van je huid zonlicht opvangen, waardoor je dus ook minder vitamine D tot je neemt. Een korte broek en korte mouwen zorgt voor meer vitamine D opname en daardoor hoef je dus ook minder lang in de zon te blijven. 

Teveel zon is schadelijk, maar te weinig ook.

Probeer dagelijks zo'n 10 - 30 minuten zon te pakken, afhankelijk van jouw huidtype, het tijdsstip en zonkracht kan dit wat langer of korter zijn. Meerdere keren per dag een korte tijd in de zon, zorgt voor meer Vitamine D opname dan één keer een langere tijd in de zon. Zorg er altijd voor dat je niet verbrand en smeer je bij langere blootstelling in met minimaal een factor 30.