Zonbescherming | Do or Don't?


Na een lange, koele lente is de zomer dan eindelijk begonnen! Deze zonovergoten start van de zomer grijp ik graag aan om eens wat dieper in te gaan op mijn advies wat betreft zonbescherming en ik leg ook graag aan je uit wat de Esse Sunscreen nou zo uniek maakt ten opzichte van andere zonnebrandcrémes. 

 

Chemische en Fysische zonnefilters

Laat ik beginnen met het uitleggen van het verschil tussen de twee soorten zonnebrandcrémes. Die met chemische filters zal je bij mij in de salon of in de webshop 'natuurlijk' niet vinden. Maar misschien is het goed om nog eens uit te leggen waarom ik daar als huidspecialist niet de voorkeur aan geef.

 

Chemische zonnefilters

Het doel van een chemisch filter is om in de huidlaag door te dringen en hier als het ware de UV-A en UV-B stralen te absorberen, waardoor de UV stralen onschadelijk worden. Recente studies tonen echter aan dat het gebruik van chemische filters in zonnebrandcréme gerelateerd zijn aan allergische reacties, irritatie, jeuk, eczeem en aan een verstoring van de hormoonhuishouding. Dit geldt niet voor alle chemische filters, maar onderstaande wil je absoluut vermijden. Octocrylene, Oxybenzone (Benzophenone-3), Sulisobenzone (Benzophenone-4), Avobezone, Homosalate (Homomenthyl Salycate), Octinoxate (Ethylhexyl Methoxycinnamate en Octyl Methoxycinnamate), Padimate O (Octyldimethyl PABA/Ethylhexyl Dimethyl PABA), Amiloxate (Isoamyl p-Methoxycinnamate). Je vindt deze chemische filters helaas niet alleen terug in de goedkopere zonnebrandcrémes, maar ook in duurdere merken. Deze filters worden vaak gecombineerd met ingrediënten zoals parfum op chemische basis, teveel alcohol en conserveringsmiddelen. Deze producten zijn onnatuurlijk en werken verstorend op jouw lichaam en het microbioom van jouw huid. 

Daarom raad ik je aan om een zonbeschermingsproduct op basis van minerale filters te gebruiken.

 

Fysische/Minerale zonnefilters

Een minerale zonnebrandcréme blijft op de huid liggen en weerkaatst de UV-stralen. Hierdoor is de kans op irritatie of allergische reacties echt minimaal en daardoor zijn deze zonnefilters ook geschikt voor kinderen en mensen met een gevoelige huid. Je herkent een minerale filter op de ingrediëntenlijst aan Titaniumdioxide en/of Zinkoxide. 

Beide mineralen beschermen goed tegen zowel UV-B (Burning) als UV-A- (Ageing) straling, maar Zinkoxide is daarbij wel een betere beschermer dan Titaniumdioxide. Zinkoxide beschermt in tegenstelling tot Titaniumdioxide net iets beter tegen UV-A straling.

Een minerale SPF met Zinkoxide is wat mij betreft de beste keuze voor jouw huid en gezondheid, maar staat wel bekend om de witte waas die het achterlaat op de huid en cosmetisch gezien is dat natuurlijk verre van ideaal. Om dit te verminderen zijn een aantal merken gaan werken met nanodeeltjes die bestaan uit Titaniumdioxide en/of Zinkoxide met een coating daaromheen.

 

De Esse Sunscreen gebruikt Zinkoxide als zonnefilter met een coating om die witte waas te voorkomen, maar heeft er tegelijkertijd voor gezorgd dat de zinkoxide deeltjes niet nano klein zijn!  

Nano-deeltjes

Er bestaat namelijk twijfel over de veiligheid van nanodeeltjes in het algemeen, omdat hoe kleiner de deeltjes zijn, des te groter het risico dat de deeltjes worden opgenomen in je lichaam. Dit zou mogelijk kunnen leiden tot hart- en vaatziekten. Dit geldt met name voor een minerale zonnebrandcréme met een Titaniumdioxide filter. Maar... uit verschillende onderzoeken is gebleken dat nanodeeltjes in zonnebrandcréme moeilijk door de huid kunnen dringen. Daarbij zijn de risico's op blootstelling aan UV-straling zonder bescherming vele malen groter. Merken zijn in de EU verplicht om het gebruik van nano-deeltjes te vermelden. Als je helemaal zeker wilt zijn, kies dan voor een product met niet-nano zinkoxide.

 

Met de Sunscreen van ESSE zit je wat dat betreft dus helemaal goed. Daarbij bevat deze zonnecréme anti-oxidanten die vrije radicalen neutraliseren.

 

Vrije radicalen

Een andere zorg over minerale zonnefilters is namelijk dat er bij blootstelling aan de zon een chemische reactie kan ontstaan. Deze reactie zou ervoor zorgen dat er onstabiele moleculen, vrije radicalen genoemd, vrijkomen. Daardoor kunnen cellen worden beschadigd, maar ook het DNA in die cellen kan worden aangetast. En dat verhoogd 'mogelijk' het risico op huidkanker. Echter, goede zonnebrand producten bevatten minerale zonnefilters die voorzien zijn van een coating, die het mogelijk ontstaan van vrije radicalen tegengaat. In zulke formules zijn tevens anti-oxidanten verwerkt die eventuele vrije radicalen neutraliseren. En last but not least is er nog ons natuurlijke vermogen om vrije radicalen onschadelijk te maken. Zorg voor voldoende anti-oxidanten in je voeding en in je huidverzorgingsproducten.

 

Sunscreen: Do or Don't?

De zon hoort van nature bij ons. Zo maakt je lichaam gelukshormonen aan en stimuleert de zon de aanmaak van vitamine D. Een tekort aan vitamine D leidt tot lusteloosheid, botontkalking en een verhoogd risico op botbreuken. Ook huidaandoeningen zoals acne, psoriasis en eczeem verbeteren door de inwerking van UV stralen. Door regelmatig en voorzichtig je huid bloot te stellen aan UV stralen treedt er gewenning op en hierdoor zal je minder gauw verbranden. 

 

Algemeen advies

Om gebruik te maken van de voordelen van de zon raad ik dus aan om per dag 15 - 30 minuten zonder bescherming van de zon genieten zonder een zonnebrandcréme te gebruiken. Zorg er wel altijd voor dat je niet verbrand! Daarna bescherm je je huid met een goede Sunscreen. Dit wil niet zeggen dat je daarna in de zon moet blijven zitten. Je zoekt lekker de schaduw op en je vermijdt de zon tussen 12:00 en 15:00. Let ook op de UV Index. Bij een hoge UV Index blijf je natuurlijk minder lang in de zon dan bij een lage UV Index.

Dit is een algemeen advies voor een huid die in goede conditie is. Het is natuurlijk belangrijk om rekening te houden met jouw huidtype en conditie. Verbrand je snel? Heb je last van pigmentvlekjes of zichtbare haarvaatjes? Is jouw huidbarriëre beschadigd? Ben je bekend met huidkanker in je familie of heb je zelf veel zonschade opgelopen in het verleden? Wees niet bang voor de zon, maar ga er wel verstandig mee om en vraag mij gerust om een persoonlijk advies.

ESSE SUNSCREEN SPF 30

ESSE gaat voor het beste van het beste en heeft een snel biologisch afbreekbare, koraalvriendelijke, biologisch gecertificeerde zonbescherming ontwikkelt.

De Zinkoxide in de Sunscreen is zoals uitgelegd gecoat en verkleind (0% nanodeeltjes, dus niet nano klein) om die witte waas te voorkomen.

Uiteraard is de Sunscreen parfumvrij en heeft het een milde conservering, zodat dit product geen significante invloed heeft op jouw microbioom.

De Sunscreen van Esse bevat naast een breedspectrum zonbescherming ook een boost aan anti-oxidanten uit Rooibos, Myrothamnus en Olijfblad, die de vrije radicalen door blootstelling aan de zon neutraliseren.

De beste cocktail voor zonbescherming! 

Zinkoxide heeft van zichzelf een licht uitdrogende werking, doordat ESSE ook aloë vera, jojoba olie en shea butter heeft toegevoegd aan de Sunscreen, krijgt je huid naast de goede bescherming tegen UV-straling ook de nodige voeding. 

 

Reageer je snel op ingrediënten in zonbeschermingsproducten? Deze Sunscreen is door de samenstelling ook zeer geschikt voor de gevoelige huiden en daarom smeer ik hier ook met het volste vertrouwen mijn kinderen mee in. 

 

Overmatige blootstelling aan UV-straling is de nummer één oorzaak van huidkanker en vroegtijdige huidveroudering en het algemeen advies blijft dus om je huid te beschermen met een zonnebrandcréme met minimaal een factor 30. Maar kies dan wel voor een 'goede' zonnebrandcréme die jouw huid en het milieu zo min mogelijk belast.