Tomaten! Vriendjes voor je huid.

Het is lente! Vaak gaan mensen er vanuit dat je in de lente best zonder zonbescherming naar buiten kan. Maar dat is onverstandig, aangezien je huid na de winter niks meer gewend is. Met ruim 60.000 diagnoses per jaar is huidkanker de meest voorkomende vorm van kanker. In de wintermaanden kies je minimaal voor een factor 15 en in de zomermaanden voor minimaal een factor 30.

Onderzoek van de University of Newcastle en Manchester laat zien dat je ook door het eten van tomaten de huid helpt zichzelf te beschermen tegen zonverbranding en rimpels. 

In deze studie hebben de onderzoekers de huid van vrouwen tussen de 21 en 47 jaar vergeleken. De helft van de deelnemers kreeg 12 weken lang 5 eetlepels tomatenpuree gemengd met olijfolie en de andere groep kreeg alleen olijfolie. 

Aan het begin en aan het einde van het onderzoek werd de huid blootgesteld aan UVB straling. Het onderzoeksteam zag een duidelijke verbetering van de huid om zichzelf te beschermen tegen zonverbranding bij de groep die dagelijks tomatenpuree voorgeschoteld had gekregen. 

Het tomatendieet gaf een boost aan het gehalte pro collageen in de huid. Naast de opvallende bescherming tegen zonverbranding suggereert dit ook dat het verouderingsproces van de huid teruggedraaid kan worden. 

Het antioxidant lypogeen is hiervoor verantwoordelijk. Dit rode pigment kun je vinden in rood fruit en groente, maar is het meest aanwezig in gekookte tomaten. 

Voordat je je zonnebrandcrème het raam uitgooit. Het eten van tomaten kan een waardevolle toevoeging zijn voor de huid, maar geen vervanging. Het dagelijks eten van tomatenpuree staat namelijk gelijk aan een SPF van 1,3.

Ik zeg, alle beetjes helpen! 

 

Bron: kwf.nl, medicalxpress.com, healthline.com


 »

Reactie plaatsen

Reacties

Er zijn geen reacties geplaatst.